Kultúrny zážitok roka 2

19.09.2015 21:23

Ahojte,

píšem síce dosť neskoro, ale nedá mi nevypísať sa. Mal som tú česť byť, i keď len na chvíľu, na Istrocone. Atmosféra týchto conov je vždy neopakovateľná, musíte ju jednoducho zažiť! V Ps sekcií som si zahral: Ufc, Last of us, Shadow of Mordor a Bloodlust. V gameextáze som tam skysol asi hodinu a pól a potom som sa musel ponáhľať na prednášky. Bol som na troch.

 

Ako prvú som si vybral prednášku ctihodného pána Ondreja Herca: Náš hrdina. Tento literárny vedec uznávaný po celom svete na nej hodinu úvahovo-polemicko-psychologicky charakterizovával pojem hrdina. Mám v osnove skonspektovanú jednu A4 zakonzervovaných myšlienok. Ktovie, či ich niekedy využijem. Jadrom celej prednášky bol záver, že kladný hrdina sa od záporného v najhlbšej hĺbke odlišuje iba tým, že je náš. Môžete mi teraz oponovať, ale keby ste tam boli a počúvali ho, pochopíte. Skúste si zohnať jeho knihu Sen o hrdinovi. Sám ju ale nemám.

 

Druhá prednáška bola Palné zbrane nie len v literatúre. Z nej mám najkratšie poznámky, aj keď mám. Dozvedel som sa hlavne také detailíky čomu sa vyhnúť pri opisovaní strelby. Napríklad to, že pri strelbe sa nemačká kohútik, ale spúšť. Za behu sa nestrieľa moc presne a iné užitočné veci. Taktiež som si upresnil niektoré veci v opise zbraní a uvedomil si, že je hlúposť použiť akúkoľvek reálnu zbraň v príbehu, pokiaľ si o nej nenaštudujem aspoň minimum.

 

Tretia a posledná prednáška bola Steampunková literatúra u nás. Osobne mám čo to o stempunku a týcho príbuzných punkoch to jest o retrofuturizme naštudované. Z tejto prednášky som si však odniesol vcelku dlhý zoznam väčšinou zahraničných, ale aj slovenských a českých retrofuturistických literátov. Silne tuším, že ich knihy nikdy nestihnem prečítať všetky, ale aspoň o nich viem. A to sa ráta!

 

Takže to bol Istrocon z môjho pohľadu. Už sa neviem dočkať Animefestu v marci 2016! Oh, áno ešte jedna vec. Nebol by som to ja, ak by som si z tak významnej udalosti nekúpil suvenýr. Schválne, uhádnete čo som si kúpil?

No to Vám to trvalo! Isteže knihu! :D

 

Ja sa dosť nafúkane považujem za znalca série Assassins Creed. Hral som temer všetky hry a videl všetky sprievodné filmíky. Mimochodom veľmi sa teším na AC film, ktorý má údajne výjsť na jeseň tohoto roku. No aj napriek mojej láske ku asasínom a knihám som ešte nečítal a ani nevlastním žiadnu knihu. To sa teraz zmenilo. Kúpil som si knihu AC: Jednota za výhodných osem eur. Neskutočne sa teším.  Z anotácie mi to dosť pripomína Rómea a Júliu. Teda, ak by Rómeo bol pomstichtivým asasínom a Júlia polozradnou templárkou.

Sranda je, že príbeh hry Ac unity poznám. Ale aj tak sa veľmi teším. Som zvedavý v čom a ako sa bude a či sa vôbec bude kniha odlišovať od svojej hernej predlohy. Aj keby sa neodlišovala, nevadilo by mi to. Niekto totiž kedysi povedal, že opakovanie je matkou múdrosti.  :)

 

Tradične sa musím ospravedlniť, že do októbrového čísla Abdonu s tou poviedkou nestíham. Rád by som písal, ale naši učitelia sú nenormálny. Každý týždeň minimálne dve písomky a kvantá úloh. Nuž, tak nestíham. Ale vylovil som myšlienku, ktorú som dokončil už v lete, no zmizla aj s celou mojou knižnicou.  Čiže som ju nechal spať, ale teraz som ju opäť zobudil a ušil jej nové šaty ( podľa mňa ešte krajšie než boli tie predtým ).

 

Pokiaľ ste čitateľom Abdonu počkajte si na októbrové číslo, oplatí sa. Ak nie, ráčte sa v mojej filozofií presvedčiť, že jeden svet nestačí!

Komentáre

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok