Teccamove tajomstvá

19.08.2015 21:34

Dosť ma prekvapila a zaujala táto definícia pojmu tajomstvo od p.Rothfussa. Ja s ňou súhlasím. A vy?

Romanus Von Rayne

 

 

Teccam v hovorí v Zjavení o tajomstvách ako o bolestivých pokladoch mysle. Tvrdí, že nie sú tým, čo si pod nimi predstavuje väčšina ľudí. Napríklad záhada nie je tajomstvo. Ani málo známe fakty či zabudnuté pravdy. Tajomstvo, vysvetluje Teccam, je úmyselne zatajovaná pravda. Filozofi jeho definíciu už celé stáročia spochybňujú. Poukazujú na jej logické nedostatky, bledé miesta a výnimky. No doteraz nikto neprišiel s lepším vysvetlením. A to napovedá oveľa viac ako všetky akademické spory.

V menej známych a menej diskutovaných kapitolách Teccam dodáva, že poznáme dva druhy tajomstiev: tajomstvá úst a tajomstvá srdca.

Väčšina patrí do prvej kategórie. Ide o klebety a drobné škandály, o ktorých sa len šepká. Túžia sa dostať na svetlo sveta. Tajomstvo úst pripomína kamienok v čižme. Najprv si ho sotva uvedomujete, no postupne vás čoraz väčšmi tlačí, až sa to stane neznesitelné. Tajomstvá úst sú tým väčšie, čím dlhšie ich v sebe držíme. Nadúvajú nám líca na prasknutie a chcú sa vyslobodiť.

 

Tajomstvá srdca sú iné. Intímne a bolestivé. Najradšej by sme ich ukryli pred celým svetom. Nerastú nám v ústach, netlačia sa von. Ležia hlboko v srdci a čím dlhšie tam ostávajú, tým sú ťaživejšie.

Teccam tvrdí, že je lepšie mať plné ústa jedu ako nosiť v sebe jediné tajomstvo srdca. Jed vypluje každý, no bolestivé poklady sa hromadia. Každý deň ich namáhavo pregľgame a zatláčame hlbšie a hlbšie dovnútra. Ťažia nás, hnisajú a sú čoraz neznesitelnejšie. Po čase roztrhnú srdce, ktoré ich ukrýva.

Moderní filozofi Teccamom pohŕdajú, no v skutočnosti sú ako supy ohlodávajúce kosti velikána. Nech sa hašteria, nech si hovoria čo chcú, Teccam poznal pravú tvár sveta.

 

Z knihy:

Rothfuss P.: Strach múdreho muža.: 1. vyd. Bratislava: Ikar 2012, 837 s. ISBN 978-80-551-2857-3

Cit. strana 414.

Komentáre

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok